Juicymo: Cesta z ČVUT ke šťavnatým aplikacím

30/01/2020 09:00

Dnes je tomu sedm let, kdy jsme s Janou Moudrou, toho času ještě studenti Fakulty informačních technologií ČVUT, založili studio na vývoj šťavnatých mobilních a webových aplikací s názvem Juicymo.

Za tu dobu už máme za sebou nějaké úspěchy a faily, ze kterých jsme se poučili a mnohému se naučili. Jedna naše touha však zůstávala po celou dobu stále nenaplněna - a to mít firemní blog.

A tak nás tu máte. Těšit se můžete na zkušenosti z vývoje aplikací pro mobily i web, novinky ze zákulisí a nebo na to, na čem právě v Juicymu děláme. První vlaštovkou je ale krátký příběh o tom, jak to všechno vlastně začalo.

Potkali se na střední

S Janou jsme se potkali už na střední škole, kdy jsme společně začali tvořit webové stránky. Jana se věnovala grafice a kódování webů, mě zase hodně zajímala ta programovací část celého řešení. Poté jsme oba pokračovali ve studiu na ČVUT, byť každý na trochu jiném oboru.

Na vysoké škole jsem se našel právě ve vodách návrhu a vývoje webových backendů, z čehož postupem času vykrystalizovala má záliba v Ruby on Rails. Jana zase pokračovala v získávání zkušeností při tvorbě webových frontendů a s rozšiřováním chytrých mobilních telefonů a tabletů mezi lidmi pak i v tvorbě prvních responzivních webů optimalizovaných právě pro tato zařízení.

Ve stejné době začínaly revoluční mobilní telefony od Applu vypadat čím dál zajímavěji. S příchodem iPhone OS 2.0 (tehdy se to ještě nejmenovalo iOS) a iPhone 3G spatřila světlo světa úžasná novinka v podobě možnosti tvořit aplikace pro iPhone. A to mě osobně hodně zaujalo, přestože Objective-C, ve kterém se tyto aplikace vyvíjely, nebyl zrovna můj nejoblíbenější programovací jazyk na světě. Janu zase nadchnul zelený robot Android, a tak se pustila do vytváření mobilních aplikací pro své Android zařízení.

Stará Juicymo kancelář Stará Juicymo kancelář

Juicymo je na světě

V průběhu magisterského studia jsme se rozhodli založit firmu na vývoj mobilních a webových aplikací na míru a “dělat věci jinak”. První verze Juicyma sídlila v dnes už neexistujícím podnikatelském inkubátoru ČVUT, který se jmenoval InovaJET. Velmi brzy jsme zjistili, že nechceme dělat všechno sami, a tak se k nám přidali první šťavnaťáci.

Vytvořili jsme úspěšně první aplikace. A kromě vývoje jsme (jako to děláme dodnes) působili i jako konzultanti. Zjistili jsme, že nejraději děláme aplikace pro naše klienty od začátku až do konce. Umíme tedy nejen mobilní vývoj, ale i analýzu uživatelského rozhraní, design, vývoj backendu s administrací (prakticky každá mobilní aplikace nějaký backend potřebuje) a spoustu dalších věcí.

Sedm let Juicyma

Ideál, o který v Juicymu usilujeme, nazýváme šťavnatá aplikace. Na detailní popis toho, co tenhle výraz vlastně znamená, se můžete těšit v jednom z dalších článků, ale co vám můžu říct už dnes, je to, že tvorba šťavnatých webových a mobilních aplikací nás baví již sedm let.

Těším se zase příště.

Tomáš

Tomáš Jukin

Co-Owner & CTO at Juicymo, Swift & RoR Developer, Speaker and Consultant. ❤️IoT, AI & Robotics.

Back to Top